Wat is de verantwoordelijkheid van de Scrum Master tijdens de Retrospective?

Het doel van de retrospective is reflecteren op het teamproces. Je laat inhoudelijke discussies over het project los, en gaat in op relaties, persoonlijkheden, processen, faciliteiten, en tools. Als Scrum Master heb je hier een cruciale rol in. Er heerst namelijk in de meeste teams een taboe op feedback geven. Om de retrospective succesvol te organiseren moet je de meeting zowel goed voorbereiden als goed voorzitten.

NB: onder aan de pagina vind je een handige checklist die de rol van de Scrum Master voor en tijdens de Retrospective helder weergeeft.
wat doet een scrum master tijdens de scrum retrospective

Wat is de verantwoordelijkheid van de Scrum Master in de voorbereiding van de Retrospective?

Ter voorbereiding is het van belang om alle scrumteamleden te laten weten dat de Retrospective geen optionele meeting is. Iedereen moet aanwezig zijn, ook de Product Owner. Product Owners willen er nog wel eens een handje van hebben niet bij de Retrospective aanwezig te zijn, terwijl zij juist een cruciale schakel vormen in een succesvol scrumteam.

Vervolgens moet je als Scrum Master een werkvorm kiezen. Hierin zijn vele smaken mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit onder andere de onderstaande werkvormen:

  • Wat ging goed, wat kan beter. In deze werkvorm noteert iedereen op post-its wat goed ging en beter kan.
  • Starten, Stoppen, Meer, Minder. Laat teamleden post-its plakken in ieder kwadrant.

Wat is de rol van de Scrum Master tijdens de Retrospective

  • De Zeilboot. Wat is het doel aankomende sprint? Wat zijn de risico’s? Waar gaat het voor de wind? Welk anker remt ons?

rol scrum master retrospective

Het maakt niet uit welke werkvorm je als Scrum Master kiest, maar zorg ervoor dat je de regels heel duidelijk uit kan leggen zodat de sessie soepel verloopt.

Neem naast een werkvorm voor de retrospective ook een lijst met eigen observaties mee. Je bent onderdeel van het Scrumteam en doet dus gewoon mee aan de retrospective. Als Scrum Master ben je juist degene die soms de vervelende vragen zal moeten stellen. Hier heeft het team uiteindelijk baat bij omdat ze geconfronteerd worden met hun eigen gedrag en daardoor kunnen groeien. Zorg ook dat je de afspraken van vorige retrospective scherp hebt.

Wat is de verantwoordelijkheid van de Scrum Master tijdens de Retrospective?

Tijdens de Retrospective start je met een aftrap waarin je het doel van de meeting en de agenda doorneemt. Als de werkvorm voor iedereen helder is dan kan het echte werk beginnen. Zorg als Scrum Master dat iedereen input levert in de Retrospective. De makkelijkste manier om dat te doen is door iedereen eerst zijn eigen mening op te laten schrijven op een post-it.

Let op dat de discussie niet afdwaalt naar inhoudelijke punten m.b.t. het project. Je komt net uit de Review meeting dus die verleiding is soms moeilijk te weerstaan. Als iedereen zijn mening heeft gegeven over afgelopen sprint is het zaak om alle meningen te ontdubbelen en te bundelen, om zo tot de belangrijkste verbeterpunten te komen. Zorg uiteindelijk dat er maximaal drie verbeterpunten worden gekozen, en zorg er daarnaast voor dat voor ieder verbeterpunt een verantwoordelijke wordt aangewezen.

Hier vind je een handige Scrum Retrospective Checklist. Een leerzame Retrospective gegarandeerd!

Scrum Master Ambities? In onze tweedaagse Scrum Master training  dragen we kennis en ervaringen over die onmisbaar zijn voor het goed uitvoeren van deze verantwoordelijkheid. De training wordt gemiddeld met een 8,6 beoordeeld en daar zijn we trots op.

Ook interessant: