Wat doet de Scrum Master tijdens de Daily Stand-Up?

Een goede Scrum Master moet zijn dag beginnen met de vraag: hoe kan ik het werk voor mijn team gemakkelijker maken? De Daily Scrum geeft het scrumteam dagelijks de mogelijkheid elkaar scherp te houden en samenwerken te vergemakkelijken.

Neem je jouw rol als Scrum Master tijdens de Daily Scrum serieus? Onder aan de pagina vind je een handige checklist.

Wat doet de Scrum Master ter voorbereiding op de Daily Scrum (Daily Stand-Up)?

De rol van de Scrum Master tijdens de Daily Scrum begint al voor de Daily Scrum. Ter voorbereiding zorg je dat de Daily Scrum gehouden kan worden bij het scrumbord. Dat betekent dus dat er een ruimte beschikbaar moet zijn  Je zorgt dat het Ontwikkelteam weet waar de stand-up plaatsvindt (dit doe je overigens altijd op dezelfde plaats). Je zorgt ervoor dat teamleden de drie standaardvragen kennen en voorbereiden. De standaardvragen zijn:

  • Wat heb ik bereikt sinds de vorige daily standup?
  • Wat ga ik vandaag bereiken?
  • Verwacht ik obstakels, en kan het team me daarbij helpen?

Als iedereen voorbereid en op tijd op de juiste locatie aanwezig is heb je je rol in de voorbereiding van de Daily Scrum als Scrum Master goed gedaan.

wat doet een scrum master tijdens de daily scrum

Wat doet de Scrum Master tijdens de Daily Scrum?

Je hoeft als Scrum Master niet verplicht aanwezig te zijn tijdens de Daily Scrum. Je rol tijdens de meeting verandert eigenlijk over tijd. De eerste weken zul je de meeting strak faciliteren en je helpt teamleden het nut van de meeting inzien. Voordelen kunnen zijn: kortere lijnen en daardoor snellere besluitvorming, eerder signaleren van obstakels, vergroot kennis van elkaars werkzaamheden, vergroot teamgevoel.

In de eerste fase zie je er als Scrum Master op toe dat de meeting niet langer duurt dan 15 minuten en dat iedereen de drie standaardvragen beantwoordt. Het is bovendien een uitdaging om niet teveel de inhoud in te gaan tijdens de stand-up. Door de stand-up goed te faciliteren zal de meeting vanzelf inslijten in gedrag van medewerkers. Op het moment dat de meeting automatisch lijkt te gaan, kun je als Scrum Master wat meer afstand nemen. Maar denk erom: je blijft als Scrum Master verantwoordelijk voor het feit dat de meeting plaatsvindt!

Naast bovenstaande is de Scrum Master degene die grotere obstakels uit de weg zal ruimen. Door obstakels te ruimen zorg je als Scrum Master dat de Ontwikkelaars zich gefocust bezig kunnen houden met werk dat waarde toevoegt. Je zorgt dat de trein voort kan denderen. Over tijd is het de kunst om teamleden in staat te stellen zelf en zonder moeite obstakels uit de weg te ruimen.

Hier vind je een handige Daily Scrum Checklist. Als je Daily Scrum hiermee niet goed loopt dat weten wij het ook niet meer!

Scrum Master Ambities? In onze tweedaagse Scrum Master training dragen we kennis en ervaringen over die onmisbaar zijn voor het goed uitvoeren van de rol. De training wordt gemiddeld met een 8,6 beoordeeld en daar zijn we trots op.