Wat is de verantwoordelijkheid van de Scrum Master tijdens de Review?

Aan het einde van een sprint laat het Scrum team het werk van de sprint zien aan de stakeholders (check ook dit template voor stakeholder management). Het doel hierbij is het verzamelen van feedback op het geleverde werk, maar ook het vooruitkijken naar de aankomende sprint. De verantwoordelijkheid van de Scrum Master tijdens de Review is klein. Toch heeft de Scrum Master een belangrijke rol in de voorbereiding van de Review meeting.

NB: onder aan deze pagina vind je een handige checklist om ervoor te zorgen dat je Reviews kunt organiseren om trots op te zijn.

Wat doet de Scrum Master ter voorbereiding op de Review meeting?

Het is de verantwoordelijkheid van de Scrum Master om te zorgen dat  de Ontwikkelaars en de Product Owner snappen wat hun verantwoordelijkheden zijn tijdens de Review meeting. Zeker gedurende de eerste sprints zul je vaak moeten herhalen wat precies het doel is van de Review, en wat er van iedereen verwacht wordt tijdens deze meeting.

Waar helpt de Scrum Master de Ontwikkelaars mee in aanloop naar de Review? De Ontwikkelaars moeten begrijpen dat alleen user stories die voldoen aan de definition of done gepresenteerd mogen worden tijdens de review. Het is dus van belang om alle user stories aan de definition of done te laten voldoen. Verder bepaalt het team in overleg met de Product Owner welke user stories gepresenteerd zullen worden tijdens de Review. De voorbereidingen voor de presentatie tijdens de review moeten tot een minimum beperkt blijven (1 uur max.). Scrum gaat over werk verzetten voor klanten, niet over het maken van gelikte presentaties.

En wat is de verantwoordelijkheid van de Scrum Master richting de Product Owner ter voorbereiding van de Review? De Product Owner moet in overleg met de Ontwikkelaars bepalen wat er wel en wat er niet gepresenteerd zal worden tijdens de Review meeting. De Product Owner is tevens de persoon die relevante stakeholders uitnodigt voor de Review Meeting. Als Scrum Master zie je er op toe dat dit gebeurt. In de beginfase van Scrum zul je hier scherper op moeten zijn dan in latere fases.

wat doet een scrum master in de scrum review

Wat doet de Scrum Master tijdens de Review meeting?

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de Scrum Master tijdens de Review niets doet, maar de Scrum Master heeft wel degelijk een rol. Terwijl het Ontwikkelteam de user stories aan de Product Owner en stakeholders presenteert, observeert de Scrum Master het geheel nauwlettend. Heeft het hele ontwikkelteam een actieve houding? Wordt er op een goede manier feedback gegeven? Wordt feedback goed ontvangen? Wordt er naar elkaar geluisterd of dramt iemand zijn mening door? Dit zijn allemaal observaties die je terug kunt geven in de retrospective.

Tijdens de Review meeting heeft de Scrum Master dus geen faciliterende rol, die wordt gepakt door het Ontwikkelteam en de Product Owner. Het is wel verstandig de meeting de eerste paar keren goed voor te bereiden met elkaar. Dit moet je waarschijnlijk als Scrum Master stimuleren.

Hier vind je een handige Scrum Sprint Review Checklist. Een goede Sprint Review gegarandeerd!

Scrum Master Ambities? In onze tweedaagse Scrum Master training dragen we kennis en ervaringen over die onmisbaar zijn voor het goed uitvoeren van de rol. De training wordt gemiddeld met een 8,6 beoordeeld en daar zijn we trots op.

Ook interessant: