Wat doet de Scrum Master voor een Sprint Planning?

De twee belangrijkste taken van de Scrum Master zijn: opleiden en faciliteren. Deze twee verantwoordelijkheden komen terug in de Sprint Planning. Je komt als Scrum Master tot een succesvolle Sprint Planning als je een goede voorbereiding verzorgt en een strakke meeting faciliteert. NB: Onder aan de pagina vind je een link naar een handige checklist die ervoor zorgt dat jouw Sprint Planning als een zonnetje verloopt.

Wat doet de Scrum Master ter voorbereiding van de Sprint Planning?

De Scrum Master heeft zelf verantwoordelijkheden in de voorbereiding van de Sprint Planning, maar moet ook monitoren of de Product Owner en de Ontwikkelaars hun voorbereiding snappen en uitvoeren.

De eigen verantwoordelijkheden van de Scrum Master zijn het boeken van een zaal, het uitnodigen van het scrumteam (en eventueel experts), een agenda opstellen en delen voor de Sprint Planning, en zorgen dat er een beamer en natuurlijk voldoende post-it’s aanwezig zijn.

Naast de eigen voorbereidingen voor de Sprint Planning is het ook de rol van de Scrum Master om te zorgen dat de Product Owner zijn rol snapt. De voorbereiding van de Product Owner voor de Sprint Planning is voornamelijk zorgen dat de Product Backlog “sprintklaar” is (download hier een template voor het opstellen van een product backlog). Dat wil zeggen: user stories zijn opgesplitst tot haalbare, ingeschatte, begrijpelijke, en testbare brokjes werk. De backlog is bovendien geprioriteerd.

De rol van Scrum Master ter voorbereiding op de Sprint Planning is ook om de Ontwikkelaars bewust te maken van het belang van de Sprint Planning. Het is geen optionele meeting. Bovendien moet de Definition of Done die het Ontwikkelteam hanteert bijgewerkt zijn voordat de Sprint Planning kan beginnen.

wat doet een scrum master tijdens de sprint planning

Wat doet de Scrum Master tijdens de Sprint Planning?

Tijdens de Sprint Planning meeting is het de rol van de Scrum Master om voornamelijk te faciliteren. Je maakt de meeting zo effectief en efficiënt mogelijk, en stelt te Ontwikkelteam in staat zoveel mogelijk zelf-organiseren te werk te gaan.

Je start de meeting met het uitleggen van het doel van de Sprint Planning meeting. Je presenteert de agenda en vraagt of iemand toevoegingen heeft. De Sprint planning bestaat vaak uit twee delen.

Sprint planning Deel I: wat gaan we doen?

Je laat de Product Owner het sprintdoel en de Product Backlog toelichten. Je stelt de capaciteit voor aankomende sprint vast en vraagt hier commitment op. Je laat het team User Stories selecteren van de Product Backlog om op te pakken tijdens aankomende sprint.

Sprint planning Deel II: hoe gaan we ons doel bereiken?

De Product Owner hoeft niet aanwezig te zijn bij het tweede deel van de Sprint Planning, maar in de praktijk is het wel handig als de Product Owner blijft. Als Scrum Master herinner je de Product Owner eraan dat hij niet in mag grijpen in “hoe” het team de user stories gaat realiseren. De Product Owner mag wel vragen beantwoorden over “wat” het team moet gaan maken. Je laat het team in deel II van de planning de Sprint Backlog vullen (een grote to do lijst). Niet alle user stories hoeven nog volledig uitgewerkt te zijn als de Sprint Planning eindigt, maar wel zo veel mogelijk. Vraag tenslotte alle teamleden om hun eigen naam toe te kennen aan een aantal to do’s. Nu ben je ready to go!

Hier vind je een handige Scrum Sprint Planning Checklist. Een goede Sprint Planning gegarandeerd!

Scrum Master Ambities? In onze tweedaagse Scrum Master training dragen we kennis en ervaringen over die onmisbaar zijn voor het goed uitvoeren van de rol. De training wordt gemiddeld met een 8,6 beoordeeld en daar zijn we trots op.

Ook interessant: