Scrum Master verantwoordelijkheid duidelijk uitgelegd

Verantwoordelijkheid van Scrum Master

Wij vinden dat de verantwoordelijkheid van Scrum Master ondergewaardeerd is. Veel teams die starten met Scrum denken dat een fulltime Scrum Master wel erg veel is. De teamleden heb je nodig om een product of dienst op te leveren, maar wat een Scrum Master de hele dag doet is niet direct duidelijk. Op deze website vind je informatie over de rol van Scrum Master.

Een Scrum Master is:

  1. Een expert in de Agile en Scrum mindset, hij gelooft in de kracht van de methodiek;
  2. Geen kostenpost, maar juist waarde toevoegend doordat hij een uitzonderlijk presterend zelfsturend team creëert;
  3. Geen secretaresse van het Scrum team.

Een volledig overzicht van alle Scrum Master taken, vind je terug in dit artikel dat wij onlangs publiceerden: compleet overzicht van Scrum Master taken.

Als je net start als Scrum Master kan het lastig zijn om je direct comfortabel te voelen in de verantwoordelijkheid. Je moet jouw team meenemen door het scrumproces en de verschillende meetings faciliteren. Om het makkelijker te maken voor je beschreven wij het volgende:

Alle medewerkers hebben baat bij een goede Scrum Master

De reden dat Agile steeds vaker de voorkeur heeft boven traditioneel projectmanagement is niet alleen vanwege de output. Ook medewerkers verlangen steeds meer om een waardevolle toevoeging te zijn en te weten waar zij hun tijd en energie in steken. Medewerkers willen weten wat er gebeurt met het product of dienst dat zij opleveren en zij willen meedenken in hoe het project iets toevoegt aan mens en samenleving. Niet langer iets opleveren omdat het gevraagd wordt, maar middels zelfsturing waarde toevoegen, daarom motiveert Scrum. Dit is in lijn met de trend dat mensen zichzelf steeds verder ontwikkelen. Iedereen is meer en meer bezig met bijvoorbeeld verre reizen, gesprekken met coaches, bewustere voeding, of sport.

Waarom zou je in je werk wel stil blijven staan? Agile is de nieuwe werkstijl. Het is meer dan alleen een alternatief voor traditioneel projectmanagement. De Scrum Master traint, faciliteert, en coacht medewerkers in deze nieuwe werkstijl. Wij willen Scrum Masters die beginnen een kickstart geven met de informatie die op deze website te vinden is.

Wil je meer weten dan op deze website te vinden is? En wil je de methodiek ervaren? Overweeg dan om een training te volgen. Na het volgen van de training zal je je comfortabel voelen in de rol van Scrum Master.

Bekijk ook eens de volgende animatie voor een nog completer beeld van wat de Scrum Master rol inhoudt: